MIJLPALEN:
DIT ZIJN
DE HELDEN &
MOMENTEN
WAAR BF HET
VOOR DOET

< Terug naar nieuwsoverzicht

Bijdrage van Het Bunschoten Fonds aan de KleuterSinfonietta van Het Concertgebouw

Veel kinderen groeien op zonder klassieke muziek. Het Concertgebouw riep de KleuterSinfonietta in het leven om via scholen jonge kinderen er toch op een plezierige manier mee te laten kennismaken. Initiatieven als deze passen perfect bij de wens van Willem Bunschoten, oprichter van Het Bunschoten Fonds, om de toekomst van de klassieke muziek veilig te stellen door stimulering van nieuwe generaties. Het Fonds levert in 2014 een bijdrage van € 10.000,- aan de KleuterSinfonietta.

Naast het levend maken en houden van klassieke muziek bij de jongste generatie hebben scholen nog een reden om in de rij te staan voor de KleuterSinfonietta: zingen met kinderen zorgt voor plezier en een prettige sfeer in de klas. Het bijbehorende lesmateriaal stelt docenten in staat muzieklessen te geven en voort te bouwen op wat de kinderen leren. Daarnaast ervaren kinderen hoe je via muziek naar een eindresultaat werkt en een uitdaging aangaat.

De KleuterSinfonietta bestaat uit een lespakket ter voorbereiding en tenslotte een bezoek aan Het Concertgebouw. In de lessen leren de kleuters de liedjes die ze tijdens de voorstelling mogen meezingen en ze leren de bewegingen die erbij horen. Een van de musici, Servaas, vertelt het spannende verhaal van de visser die op zoek gaat naar de maan en de sterren. Tenslotte horen er mooie luisterfragmenten bij de lessen van muziek die in de voorstelling voorkomt, maar ook muziek die gaat over de sterren. De KleuterSinfonietta is een project voor groep 1 en 2 van het primair onderwijs.

Regisseur Dagmar Slagmolen heeft samen met de musici van Amsterdam Sinfonietta en Het Koninklijk Concertgebouw de voorstelling ontwikkeld. Het lesmateriaal is samengesteld door Margriet Prins, Marloes van Ede, Anne van de Groenekan en Claudia Lotti.

[Bijschrift bij een foto van de KinderSinfonietta:] Tijdens de voorstelling ‘Wie zet ’s nachts de sterren aan?’ maken de kinderen op speelse wijze kennis met de zes musici van Amsterdam Sinfonietta, hun instrumenten en hun muziek. De voorstelling is een muzikaal verhaal over de magische kracht van de nacht. Hoe komt het dat ’s nachts alles anders klinkt? Wie zorgt ervoor dat de maan en de sterren op tijd opkomen en weer ondergaan? En waar blijven de sterren als we ze niet zien? De kinderen worden uitgedaagd om te kijken, te ontdekken, mee te doen, te bewegen en bovenal te luisteren.

http://www.concertgebouw.nl/kleutersinfonietta