BF flashback:
een piepjong fonds, een aanloop van honderd jaar

BF is helemaal ‘lontano’
Eigenlijk is de muziekterm ‘lontano’ (van een afstand) wel van toepassing op Het Bunschoten Fonds. Want het geld waarmee we nu de klassieke muziek ondersteunen komt van ver. De oorsprong ligt deels in een voormalige plantage in wat ooit Nederlands-Indië was. Vandaag de dag weten we vrij weinig van hoe het eraan toe ging; wat overblijft zijn wat foto’s en natuurlijk het familievermogen. Willem Bunschoten vond dat het geld niet zijn eigendom was; hij had het gekregen en moest het weer doorgeven. Aan het eind van zijn leven gaf hij er een bestemming aan: de klassieke muziek!

Willem Bunschoten

Muziek is een rode draad in het leven
Het leven van Willem Bunschoten kent één duidelijke rode draad: de muziek. Hij kreeg het met de paplepel ingegoten van zijn muzikale ouders. Hij gaf onder meer pianoles, dirigeerde thuis een klein orkest en bleef levenslang muziekliefhebber. Op zijn oude dag begon hij zich zorgen te maken over de bezuinigingen op de cultuur. Willem vond dat je je daar niet bij moest neerleggen. Dat was voor hem aanleiding om, in 2011, Het Bunschoten Fonds op te richten.

Muziekliefde van vader op zoon
Willem Bunschoten kreeg de liefde voor klassieke muziek zo overtuigend overgedragen van zijn vader, dat hij besloot dat het muziekfonds ook naar zijn vader moest worden vernoemd. Vandaar de officiële naam Ir. Etward Bunschoten Fonds.

Willem Bunschoten 1932-2011

Lees meer