MIJLPALEN:
DIT ZIJN
DE HELDEN &
MOMENTEN
WAAR BF HET
VOOR DOET

< Terug naar nieuwsoverzicht

Toekenning voor de Internationale Koorbiënnale Haarlem

Met een geheel eigen kijk op koorzang trok de Internationale Koorbiënnale Haarlem de aandacht van Het Bunschoten Fonds. Deze organisatie plaatst het zingen midden in de samenleving, van topkoren uit binnen- en buitenland tot amateurensembles die tijdens gratis toegankelijke Hofjesconcerten optreden. Het Bunschoten Fonds steunt de Koorbiënnale 2015 met € 7.500,-.

We zingen samen om ons leven te vieren, onze doden te herdenken, om elkaar te verleiden of verhalen te vertellen. Dit alles, en nog meer, komt aan bod tijdens de achtste editie van de Koorbiënnale. Van 26 juni tot en met 5 juli 2015 biedt de Haarlemse binnenstad plaats aan concerten van toonaangevende vocale ensembles uit binnen- en buitenland. De Grote of St. Bavokerk, de Waalse Kerk, de Philharmonie en diverse (buiten)locaties zijn het podium voor onder andere The Sixteen, het Nederlands Kamerkoor, Cappella Amsterdam, ensemble marcord, Wishful Singing, Música Temprana, het Schotse Choir of St. Salvator’s Chapel, Cunfraterna di a Serra uit Corsica, Lo Cór de la Plana uit Frankrijk en het Rundfunkchor Berlin.

Op zondag 28 juni zingen zo’n veertig amateurensembles op de populaire en gratis toegankelijke Hofjesconcerten. Onder het mom Zingen anno nú brengt de Biënnale oude en gloednieuwe muziek voor vocale ensembles terug naar de plek waar ze feitelijk thuishoort: in het hart van onze levens en onze samenleving. De mooiste locaties vormen het decor voor muzikale gebeurtenissen van het allerhoogste niveau, waarbij de grenzen tussen uitvoerenden en publiek vervagen of zelfs worden opgeheven.

Enkele hoogtepunten:

  • De Missa Salisburgensis (1682) van Von Biber opent het festival. 120 uitvoerenden brengen deze spectaculaire Mis uit de Hoogbarok in de Haarlemse Grote of St. Bavokerk.
  • In This is your Life komen belangrijke levensmomenten aan bod. Verhalen van ‘gewone’ concertbezoekers, verteld aan presentator Lex Bohlmeijer, zijn uitgangspunten voor toepasselijke koormuziek gezongen door Cappella Amsterdam.
  • In de Misa Criolla door Música Temprana en het multimediale Night for the Unknown Soldier door de Choir of St. Salvator’s Chapel, St Andrews worden de slachtoffers van oorlogsleed herdacht met levenskrachtige muziek.
  • In Ballroom Dreams verleiden de mannen van ensemble Amarcord en de vrouwen van Wishful Singing elkaar zingend op oude en nieuwe jazzmuziek.
  • Een bourgondisch menu van eten, drinken en samenzang wordt geserveerd door La Cunfraterna di a Serra uit Corsica, aansluitend is er een concert met ruige havenliederen uit Marseille door Lo Cór de la Plana.
  • Als altijd is er het feest van de gratis toegankelijke Hofjesconcerten op zondag 28 juni.
  • Een Korennacht waarbij het publiek in groepen door avondlijk Haarlem fietst om op diverse geheime locaties kleine vocale ensembles te beluisteren.

Voor de tweede keer slaat de Koorbiënnale haar vleugels uit naar Amsterdam voor een samenwerking met het Muziekgebouw aan ’t IJ. Deze editie sluit daar af met een van de grootste recente successen van het Berlijnse concert- en theaterseizoen: Human Requiem. Het Rundfunkchor Berlin geeft een uitvoering van Johannes Brahms’ Ein Deutsches Requiem in de versie voor piano vierhandig en een semiscenische regie door Jochen Sandig en Sascha Waltz.

http://www.koorbiennale.nl