MIJLPALEN:
DIT ZIJN
DE HELDEN &
MOMENTEN
WAAR BF HET
VOOR DOET

< Terug naar nieuwsoverzicht

Traditie en vernieuwing verenigd in Operadagen Rotterdam

Dat wat goed is aan klassieke muziek behouden voor de toekomst. Dat vraagt om een subtiele balans tussen traditie en vernieuwing, iets waar Operadagen Rotterdam bij uitstek in slaagt. De twaalfde editie in 2017 bewees dat opnieuw. Operadagen Rotterdam is divers en laagdrempelig; niet voor niets plaatste de internationale branchevereniging Classical:NEXT het festival als enige Nederlandse culturele instelling op de shortlist voor een Innovation Award. Het Bunschoten Fonds geeft een Quick Scan ter waarde van € 5.080,- om Operadagen Rotterdam te helpen nieuwe inzichten te krijgen voor fondsenwerving in de toekomst en een coachingtraject ter waarde van € 17.500,-.

Operadagen Rotterdam is hét festival voor opera en muziektheater anno nu. De twaalfde editie in 2017 bracht meer dan 100 voorstellingen in alle hoeken en gaten van de stad: in de grote cultuurpodia, maar ook op pleinen, bovenop winkels, in de haven en zelfs in een fitnesscentrum. Bezoekers maken een reis langs grensverleggende vormen van opera en muziektheater.

Operadagen Rotterdam presenteert internationale blikvangers, nieuwe interpretaties van klassiekers en kersverse composities. Van oude tradities zoals het Paradijskerkconcert tot splinternieuwe zoals GALA! Ook nieuw in 2017 waren multimediale projecten en installaties en een jeugd- en familieprogramma. 2017 was ook het jaar waarin een nieuw, vierjarig festivalthema van start ging: Lost & Found. In het eerste deel daarvan ligt de focus op Departures: het vertrek. Het festivalthema sluit naadloos aan op de actualiteit, waarin de samenleving voortdurend in beweging is.

Operadagen Rotterdam staat bekend om de grensverleggende voorstellingen en bijzondere locaties. Zo stond bijvoorbeeld op het Nolet-terrein in Schiedam AquaSonic geprogrammeerd de eerste onderwateropera ooit. De muzikanten en zangeres traden geheel ondergedompeld op in grote aquaria, terwijl het publiek droog aan de kant genoot van de klanken van dit Deense collectief.

Evenzo bijzonder is de voorstelling Parsifal, de opera van Richard Wagner die regisseur Arlon Luijten in een nieuw jasje steekt in het teken van Rotterdam viert de stad! Parsifal combineert tapdansende ridderkoren, filosofie, popmuziek, transitie-experts en kartonnen kindermusicals.

http://www.operadagenrotterdam.nl