MIJLPALEN:
DIT ZIJN
DE HELDEN &
MOMENTEN
WAAR BF HET
VOOR DOET

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lucie Horsch wint eerste bunschoten jonger talent prijs

Sinds de zomer van 2015 wordt elk jaar de Bunschoten Jonger Talent Prijs uitgereikt aan de meest in het oog springende jonge musicus op het Grachtenfestival Amsterdam. Met dit nieuwe initiatief breidt Het Bunschoten Fonds haar activiteiten uit, naast de reguliere ondersteuning van muziekgezelschappen.

Dit nieuwe initiatief is een uitbreiding van de activiteiten van Het Bunschoten Fonds, dat de wens van oprichter Willem Bunschoten in de praktijk brengt: een stimulans geven aan jonge musici, en daarmee de toekomst van de klassieke muziek. De Bunschoten Jonger Talent Prijs is de nieuwste aanwinst naast de reguliere ondersteuning van muziekgezelschappen door het fonds.

Bijzonder aan de Bunschoten Jonger Talent Prijs is dat de kandidaten zelf tot op het laatste moment niet weten dat hun naam op de shortlist staat. Daarmee wordt voorkomen dat de druk op de jonge musici onnodig wordt opgevoerd. Voor de eerste prijs, in augustus 2015, werden Jorian van Nee, Yang Yang Cai, Lucie Horsch en Leon Blekh genomineerd. Jorian van Nee, piano, kreeg les van Henk Ekkel bij de Academie Muzikaal Talent en volgde masterclasses van onder anderen David Kuyken, Ronald Brautigam en Jan Wijn. Yang Yang Cai volgde haar eerste pianolessen bij Noor Relijk en ila Baslawskaja, en sinds 2009 bij pianopedagoog Jan Wijn. Ook volgde zij masterclasses bij o.a. Jean-Claude van den Eynden Matti, Raekalliio, Ruth Nye en Boris Berman. Leon Blekh maakte deel uit van de talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Inmiddels woont hij in Antwerpen en krijgt les van Mark Blek (Juliard School of Music New York). Blekh speelde al in diverse steden, waaronder Antwerpen, Den Bosch, Den Haag, Brussel, Delft en Amsterdam.

Winnares Lucie Horsch begon op vijfjarige leeftijd met blokfluitlessen bij Rob Beek aan de muziekschool Amsterdam. Sinds 2011 studeert ze bij Walter van Hauwe aan de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam. Tevens studeert zij daar hoofdvak piano bij Marjes Benoist. Lucie won diverse eerste prijzen bij onder meer het Prinses Christina (Junior) Concours en het Nationaal Concours van de stichting Jong Muziek Talent Nederland. Lucie is een veelgevraagde soliste in binnen- en buitenland en speelde recitals tijdens onder meer het Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, de Festwochen für Alte Musik in Innsbruck, het Norsjo Kammermusikkfest in Noorwegen en het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht van Janine Jansen.